Spaghetti con le cozze ahogy Dél-Olaszországban készítik:
Ha friss kagylóval készíted, akkor alaposan tisztítsd meg, majd nagy lángon egy fazékban lefedve addig főzd míg ki nem nyílnak. Kb. 5-10 perc. A kagylóhúst vedd ki a héjából és tedd félre. A kagylók levére később szükség lesz, leszűrve tedd félre azt is.
Ha mirelit kagylóval csinálod, akkor engedd fel hűtőben vagy szobahőmérsékleten, és a levet amit enged, leszűrve tedd félre.
Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, pár perc alatt pirítsd meg benne az apróra vágott fokhagymát és egy evőkanál petrezselymet. A csilipaprikát is most add hozzá, ha csípősre szeretnéd. Adj hozzá még 7-8 darab kagylót és még pár percig pirítsd folyamatos kevergetés mellett.
A paradicsompürét és az ízlés szerinti sót és borsot is hozzáadva közepes lángon, időnként megkeverve forrald fel. Ha forrni kezd, a kagylók levéből 8-10 evőkanállal adj hozzá és még 10 percig főzd tovább.
Rakd fel a spagettit is főni sós vízben, forrástól számítva kb. 8 perc alatt meg is fő.
Amíg fől a tészta, addig a maradék kagylót is keverd a paradicsomos szószhoz, és 3-4 perc alatt főzd készre. Ha szükséges sóval, borssal még ízesítsd.
A kész mártáshoz keverj 3-4 evőkanállal a tészta főzőlevéből, majd keverd bele a tésztát is, szórd meg friss petrezselyemmel és tálalhatod is.