Gazdaságos gasztronómia? Valósítsd meg te is a konyhádban!
09december2015
Zsica Arany Áron
Ritkán főzök, de enni szeretek. :)
Nem vagyok finnyás, szinte bármit megkóstolok. A tengeri herkentyűket például imádom.
Én vagyok ennek a weboldalnak a technikai háttere. Ha bármi kérdésed vagy észrevételed van a működésével kapcsolatban, kérlek, írj.
Manapság mindenütt az egészséges étkezés fontosságát hirdetik, de valóban változatos és helyes étrendet követni nem olcsó mulatság. Legalábbis azoknak, akik nem szánnak kellő időt a takarékos módszerek felkutatására, hanem a kényelmesebb utat választva az üzletek legdrágább polcairól válogatnak. Márpedig a gazdaságos gasztronómia is lehet útmutató az egészséges étkezéshez.
A módszer lényege, hogy jobbat együnk kevesebből – vonzó perspektíva és nagyon könnyen megvalósítható! Ügyes trükkök mellé némi tudatosság és máris új dimenziókba emelhetjük konyhaművészetünket!
Több száz recept alkotja a gazdaságos gasztronómia ízlelőbimbókat kényeztető kínálatát, de milyen irányelvek adják az alapját?
Az egyik legfontosabb a konyhai maradékok újrahasznosítása, ami elsőre talán nem hangzik túl étvágygerjesztően, de teljes értékű ételek, mi több, akár vendégváró fogások is születhetnek a megmaradt ételek felhasználásából. Az előző napról maradt sült csirke például tökéletes alapanyaga a csirkés curry-nek, de készíthetünk belőle rizottót, szendvicseket is. Ha maradt sajtunk, felhasználhatjuk burgonyafánkhoz, reszelve elhagyhatatlan feltét a spagettin, de készülhet belőle sajtszósz a carbonarahoz is. Egy tudatosan vezetett konyhában – bármilyen hihetetlen – nullára csökkenthető a kidobott ételmaradékok mennyisége!
Ha mindig szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket használunk, szintén sokat lefaraghatunk a főzés költségeiből. A gazdaságos gasztronómia szerves részét képezi a tudatos vásárlás is. Soha ne lépjük át korgó gyomorral a szupermarket küszöbét és ha kell, számológéppel nézzünk utána, valóban megéri-e élni az akciósnak hirdetett lehetőséggel. A legjobb, ha nem csúcsidőben vásárolunk, amikor az óriási forgatagban hajlamosak vagyunk meggondolatlanul telepakolni a kosarunkat.
A gazdaságos gasztronómia alapelveinek követésére nagyon könnyű rákapni, ennek hozadékaként pedig egészségesebben és olcsóbban élhetünk.