Ritkán főzök, de enni szeretek. :)
Nem vagyok finnyás, szinte bármit megkóstolok. A tengeri herkentyűket például imádom.
Én vagyok ennek a weboldalnak a technikai háttere. Ha bármi kérdésed vagy észrevételed van a működésével kapcsolatban, kérlek, írj.
Hogy mi a legfinomabb leves titka? Lehet, hogy nem is kell messzebb mennünk a nap mint nap használt konyhai trükköknél, jól bevált módszereknél. Levest készíteni alapvetőn nem bonyolult művelet, mégis ez az egyik legfontosabb fogása az étkezésnek. Jól esik télen és finom nyáron – a levesek egyformán képesek hatni az egyszerű ízeket kedvelőkre és a gasztronómia megszállottjaira.
Egy ínycsiklandó leves sohasem túl sós. Mégis ez az egyik lesarkalatosabb pontja az elkészítésének, hiszen a sót sosem pontosan, inkább csak találomra adjuk a leveshez. Hogy vendégeink evés közben ne szorongassák a poharaikat, érdemes a sózást a főzés legelső és legutolsó lépéseként elvégezni. Ha zöldségeket főzünk, a sózással biztosíthatjuk, hogy ne csak a lé, de maguk a zöldségek is finom ízt kapjanak. Amikor a végén a hozzávalókból már kifőttek és összeértek az ízek, végezzünk még egy kóstolást, feltehetően egy adag sóra újra szükség lesz, hiszen főzés közben eleve csökken a lé mennyisége. Ha mégis megszaladt volna a kezünk, óvatosan adagoljunk a leveshez vizet vagy húsleves alaplevet, de régi módszer belefőzni egy burgonyát vagy egy adag tésztát, esetleg rizst is a felesleges só felszívására.
Annyira nyilvánvaló, mégis csak kevesen használják a következő trükköt a levesfőzéshez. Az okos kis eszköz, amivel a levesben úszó, kihalászhatatlan, ámde mégis nélkülözhetetlen fűszerek problémáját orvosolhatjuk: a teatojás. Csak tegyük bele a fűszereket és hagyjuk főni. Eltávolítása egyetlen mozdulat, a fűszerek távoznak, az aromájuk marad. A teatojás ráadásul bármennyiszer használható!
A krémlevesek reneszánszukat élik, ezernyi elkészítési módjukat találjuk a receptek között. Sokszor tejszínnel készítjük őket, de sokkal krémesebb állagot érhetünk el, ha natúr joghurtot használunk. Ha így döntünk, az ételt is könnyebbé tesszük, hiszen a joghurt kevésbé terheli meg gyomrunkat, mint a jóval zsírosabb tejszín.