Ez a gyors és nagyon finom fánk recept egy amerikai fánkszaggatóhoz volt mellékelve. A tészta elkészítése:
Habverővel gyenge tésztát készítünk. Konyharuhával letakarjuk és kb. 15 percet meleg helyen hagyjuk pihenni, hogy a tészta képlékeny legyen.
Ha nagyon sűrű, kevés vizet, ha túl híg, kevés lisztet adunk hozzá.
A fánkszaggató használati utasítása:
A tésztát kanállal töltjük a gépbe úgy, hogy 3 cm legyen a peremétől. A kép szerint újjal lenyomva tartsuk a gépet és hüvelykujjal nyomjuk a felső gombot. Az adagoló kioldódik, a tészta 3-5 másodperc alatt folyik a körbe. Elengedjük a kioldógombot, a dugattyú elválaszt egy tészta-gyűrűt és a forró olajba esik. Ha nagyon folyik a tészta, kicsi lisztet, ha nagyon sűrű, akkor kicsi vizet adunk hozzá. Ha vékony fánkot akarunk, akkor röviden- ellenkező esetben tovább nyomjuk a nyomógombot. A sütőedénybe annyi olajat kell önteni, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek az olajban. Így lesznek magasak a fánkok. Az olajat 190 fokra melegítjük, alacsony hőfoknál csak az olajat szívják magukba a fánkok, túl forró olajban pedig hirtelen megégnek, belül pedig nyersek maradnak. A karikákat kb. 2 cm. távolságban engedjük az olajba, vigyázva hogy a tartály mindig függőleges helyzetben álljon. Ha elkezdenek színesedni a fánkok, megfordítjuk. A kisült fánkokat egymás mellé helyezve hagyjuk lecsöpögtetni az olajtól. A kész fánkokat fahéjas porcukorral szórhatjuk meg, vagy díszíteni lehet színes öntetekkel, csokoládémázzal lekvárral tetszés szerint. A gép kivehető betéttel van ellátva, ami alapján változtathatjuk a fánkok méretét. A gépet egyszerű tisztítani és elmosni.
Figyelem! A gép soha ne legyen közvetlen kapcsolatban a forró olajjal, a gépet ne tegye száradni forró sütőbe vagy forró tűzhelyre.
A végeredmény megszórva fahéjas cukorral és házi baracklekvárral tálalva. 🙂