Az egyik citrom reszelt héja kell a tésztába, a másiké meg ha mákos töltelékkel szeretnénk.
liszt
500 gramm
porcukor
610 gramm
A tésztához 50 gramm, a töltelékhez 560 gramm.
tojás
1 darab
tej
500 gramm
A tésztához 100 gramm, a töltelékhez 400 gramm.
élesztő
30 gramm
só
1 csipet
darált dió vagy mák
1 kilogramm
vaníliás cukor
40 gramm
barack lekvár
100 gramm
narancs
1 darab
A reszelt héja kell, ha diós töltelékkel készítjük.
mazsola
160 gramm
őrölt fahéj
ízlés szerint
Elkészítés:
Hozzávalók a tésztához:
• 200g vaj
• 1db citrom reszelt héja
• 500g liszt
• 50g porcukor
• 1db tojás
• 100g tej
• 30g élesztő
• 1 csipet só
Fontos hogy az élesztőt ne futtassuk fel, és hogy szép simára dagasszuk a tésztát. Hagyjuk hidegen vagy hűtőben 2-3 órát, majd nyújtás előtt 1 órát szobahőmérsékleten.
A töltelékhez:
• 1kg darált dió vagy mák
• 560g cukor
• 400g tej
• 40g vaníliás cukor
• 100g barack lekvár
• mákhoz 1db citrom, dióhoz 1db narancs reszelt héja
• 160g mazsola
• őrölt fahéj ízlés szerint
Mikor feltekertük a bejglit lekenjük 1 tojás + 1 sárgája keverékével. Első kenés után hagyjuk 15-20 percet hidegen majd második kenés után ugyanígy. 180C-on sütjük 30-35 percet.
Karácsonykor elkészítettem! Nagyon nagyon finom lett! Igaz, hogy időigényes, de megéri kivárni, még másnap is olyan puha volt a tésztája, mintha friss lenne!
Karácsonykor elkészítettem! Nagyon nagyon finom lett! Igaz, hogy időigényes, de megéri kivárni, még másnap is olyan puha volt a tésztája, mintha friss lenne!