Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Aszalt szilvával töltött karaj hercegnőburgonyával

Hozzávalók:

karaj
500 gramm
aszalt szilva
500 gramm
zsír
vöröshagyma
1 darab
víz
ételízesitő
krumpli
500 gramm
tojássárgája
2 darab
vaj/ margarin
10 dekagramm
szerecsendió

Elkészítés:

  1. A hús közepébe hosszában 2 lyukat  szúrunk. Ebbe beledugjuk az aszalt szilvát. Minden oldalát átdörzsöljük sóval vagy ételízesítővel .Egy tepsit kibélelünk alufóliával beletesszük a karajt és  melléhelyezzük a karikákra vágott vörös hagymát és egy kevés zsír darabkákat majd lefedjük alufóliával és beleöntünk fél deciliter vizet.  180 fokos sütőben, letakarva kb. 2 órán át sütjük. Ha víz elpárolog adunk méghozzá sütés közben.
  2. Amikor a hús megsült, azt kivesszük a  tepsiből és a hagymás-vizes cuccot  kicsit leturmixoljuk  majd vajjal a gáztűzhelynél szószt készítünk. ( addig kell  ott lennie amíg nem roggyan egyet utána kész van )
  3. A meghámozott burgonyát felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük és hozzákeverjük a vajat. Hűlni hagyjuk. Amikor langyos vagy csaknem teljesen kihűlt, hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítjük. Nyomózsákba téve csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral  bélelt tepsire.220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük. (Akkor jó, mikor kívülről ropog, belülről viszont puha