Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Ünnepi narancsos kacsa

Hozzávalók:

egész pecsenyekacsa
1 darab
tisztítva, zsigerelve
narancslekvár
1 pohár
narancslikőr
3 evőkanál
friss rozmaring
1 szál
friss kakukkfű
1 szál
szegfűszeg
6 darab
narancs
4 darab
1 csipet
bors
1 csipet

Elkészítés:

  1. Kacsát először is megmossuk majd a nedvességet leitatjuk róla, és egy hústűvel kb 2 cm-enként mindenhol beszúrkáljuk a bőrét, de arra vigyázzunk, hogy a húsréteget ne bökdössük meg , mert különben sok nedvesség szivárog majd ki belőle.
  2. Vizet forralunk egy akkora fazékba, hogy a kacsa beleférjen egészbe, és kb 20 percig előfőzzük a lobogó vízben.
  3. Miután kivettük és hűlt egy kicsit szárazra törölgetjük a bőrét.
  4. Ezután a kacsa belsejét alaposan besózzuk , borsozzuk a fűszernövényeket is belehelyezzük illetve amennyi narancs belefér annyit teszünk bele gerezdekre bontva a fűszerek mellé.
  5. A kacsát a sütőrácsra helyezzük alá pedig egy tepsit rakunk 2 dl vízzel.
  6. 220 fokon kezdjük a kacsát sütni kb 20 percig, ezalatt a narancsos máz is elkészül: narancslekvár, narancslikőr kevés vízzel kikeverve és összeforralva, amíg szirupos állagot nem kapunk.
  7. A kacsát kivesszük és bekenjük a mázzal, közben a sütőt 170 fokra átállítjuk.és újabb 40 percig sütjük.
  8. Ezután a kacsát kivesszük , a tepsibe összegyűlt szaftot a sziruphoz öntjük és bekenjük a másik felét is, és megfordítva is 40 percig sütjük, úgy hogy pótoljuk a tepsibe a 2 dl vizet.
  9. A megsült kacsát kivesszük, tálalás előtt 20 percet alufólia alatt phentetjük
  10. A megmaradt szaftot beleszűrjük egy edénybe, hozzáfacsarunk egy narancs levét, plusz még egy kis narancslikőrt és felforraljuk, végül hogy selymesebb legyen az állaga vajdarabkákat dobhatunk hozzá. sóval borssal lehet ízesíteni.
  11. Tálaláskor 2 db naranccsal dekoráljuk a kacsát, narancsmártást és krumplipürét szolgáljunk fel hozzá.