Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Magos teljes kiőrlésű kenyér

Hozzávalók:

teljes kiőrlésű rozsliszt
17 dekagramm
teljes kiőrlésű búzaliszt
17 dekagramm
teljes kiőrlésű tönkölyliszt
17 dekagramm
sima búzaliszt a dagasztáshoz
1,5 teáskanál
friss élesztő
5 dekagramm
aprított kesudió
5 dekagramm
szezámmag
5 dekagramm
lenmag
5 dekagramm
olaj
1 evőkanál
langyos víz
4.5 deciliter

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk, ettől levegősebb lesz a tésztánk. Hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt,hozzáadjuk a magokat, az olajat, majd a vízzel összeállítjuk a tésztát. Kézzel alaposan kidolgozzuk még rugalmas tésztát nem kapunk.

2. Kelesztőtálban szobahőmérsékleten duplára kelesztjük, én egy picit bevizeztem a tetejét, hogy a meleg közelében ne száradjon meg a tészta, és egy tiszta konyharuhával letakartam.

3. Amikor duplára kelt, alaposan át kell gyúrni, és bucit formázni.A tetejét éles késsel bemetsszük. Én még megkentem itt is vizes-olívaolajos kézzel.

4. Egy olívaolajjal kikent jénaiba tettem, és hagyjuk további 30 percet kelni. Kelés után rátettem a tetejét, hogy tudjon gőz keletkezni, mivel nem volt kemence, csak gázsütő.

5. 230-250 C-ra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Levesszük a tetőt,10 percig anélkül sütjük, hogy megpiruljon a teteje.Nyitott sütőajtónál kicsit hűtjük. Kiszedjük az edényből egy rácsra, megvárjuk míg kihűl, utána szelhetjük.

Elkészítés:25 perc+kelés
sütés:70 perc