Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Leopárd kalács

Hozzávalók:

finomliszt
50 dekagramm
élesztő
2 dekagramm
cukor
6 evőkanál
1 csipet
puha vaj
6 dekagramm
+ 2 ek.
langyos tej
kb. 2.5 deciliter
vaníliás cukor
1 csomag
kakópor
1-4 evőkanál
felvert tojás a tetejére

Elkészítés:

1. Megfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt egy kis langyos, cukros tejben. Utána összedagasztjuk a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és kb. két deci langyos tejjel.
2. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk, ha szükséges pici tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagát. Ha már fényes a tészta beledagasztjuk a 6 dkg puha vajat is. Hagyjuk kicsit kelni kb. 30 perc.
3. Majd három részre osztjuk, két kisebbre és egy nagyobbra. A két kisebbik cipót megszínezzük kakaóporral: az egyiket kicsit világosabbra, a másikat sötétebbre. Mindkét kis tészta gombóchoz hozzágyúrunk egy-egy evőkanál vajat és annyi tejet, hogy ne változzék a tészta állaga a belegyúrt kakaóporral.
20160312_151930
4. Mindegyik gombócot 9 részre osztjuk. A középbarnából rudakat sodrunk, és becsomagoljuk először a sötétbarna, utána a fehér tésztába. Papírral bélelt, hosszúkás formába fektetjük a rudakat. Letakarva kelesztjük 1 órán át. Végül lekenjük a tetejét felvert tojással, és nem túl forró 160-170 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.