Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók:
finomliszt
60 dekagramm
rum
fél deciliter
tej
3,5 deciliter
só
1 csipet
élesztő
3,5 dekagramm
margarin
5 dekagramm
porcukor
6 dekagramm
tojás sárgája
4 darab
étolaj
5 deciliter
a fánk kisütéséhez
Elkészítés:
- Az átszitált lisztet meglangyosítjuk. Keveset kiveszünk belőle és a hozzámorzsolt élesztővel, a porcukor felével, a langyos tej harmadával kovászt készítünk (meleg helyre tesszük). Ha a duplájára nő, akkor jó.
- A fennmaradt tejbe keverjük a maradék cukrot ,sót, tojás sárgákat.
- A lisztbe fészket készítünk, ebbe tesszük a kovászt, és a tejes keveréket. 6-8 percnyi dagasztás után olvasztott margarint keverünk a tésztába, végül a rumot.
- A kapott hólyagos tésztánkat meghintjük liszttel , letakarjuk és fél órán át langyos helyen kelesztjük.
- Ezután a tésztát átgyúrjuk (megszellőztetjük) majd vissza letakarjuk.
- Ha a tészta ismét a duplájára kelt, 3-4 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
- Bő olajban (ne legyen túl forró) fedő alatt, megfordítás után fedő nélkül sütjük.
- Kiszedés után porcukorral, lekvárra tálaljuk