Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Süllő egészben

Hozzávalók:

süllő
2 darab
fokhagyma
8 gerezd
1 teáskanál
vaj
100 gramm
bacon szalonna
200 gramm
halak fűszerkeverék
0,5 csomag
citrom
2 darab
fehérbor
1 deciliter

Elkészítés:

1. A süllő hátát-oldalát vagdossuk be.

2. A bemetszésekbe bőven dörzsöljünk sót, és hasonlóan „kezeljük” a hal hasüregét is.

3. A kialakított bemetszésekbe megtisztított fokhagymagerezdeket és apróra vágott bacont tömködünk.

4. Érdemes kicsit pihentetni a halat, hadd „dolgozzon” benne a só.

5. A tűzdelt, megfelelően besózott süllőt tepsiben sütjük. A tepsit vajjal kenjük ki és nagyobb darabokat szórjunk alá is.

6. Halat felbontott hasüregénél kissé nyissuk szét, ez segít abban, hogy megálljon a tepsiben. A száját nyissuk szét és helyezzünk bele egy gerezd fokhagymát vagy kisebb burgonyát.

7. Egy kis vajat ,valamint pár szelet bacont a süllő hátára is érdemes tenni.A fehérbort is beleöntjük a tepsibe.
20151224_143425
8. 180 fokon minimum 30 percig, eleinte alufóliával letakarva sütjük, közben ajánlatos időnként megnézni, hogy áll a tűzdelt süllő.

9. A megsült halat tegyük egy megfelelő méretű – lehetőleg hosszúkás vagy ovális alakú – tálra. Ekkor vehetjük ki a szájat nyitva tartó fokhagymát vagy burgonyát, helyére akár be is tehetünk mást, pl. egy citromkarikát.

10. A halételhez készíthető köret: burgonyapüré vagy petrezselymes burgonya