Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Medvehagymakrémleves sajtos pirítóssal

Hozzávalók:

medvehagyma
100 gramm
burgonya
300 gramm
tejföl 20%
150 gramm
teljes kiőrlésű vagy zabliszt
2 evőkanál
olívaolaj
2 evőkanál
2 gramm
bors
1 gramm
edámi sajt
60 gramm
teljes kiőrlésű kenyér
2 szelet

Elkészítés:

Medvehagymakrémleves 5 főre:

 

1. Hozzávalókat előkészítjük, kimérjük. A medvehagymát alaposan megmossuk, hosszú szárát levágjuk, a burgonyát mossuk, hámozzuk, kockázzuk.

2. Olívaolajon átforgatjuk a medvehagymát, mikor kissé összeesik, hozzáadjuk a hámozott, kockázott burgonyát és megsózzuk.

3. Felöntjük vízzel, úgy, hogy épp ellepje a zöldségeket, rátesszük a fedőt, és puhulásig főzzük.

4. Ha puha a burgonya, a medvehagymából pár szálat kiveszünk (tálaláskor a levesbe visszahelyezzük), és botmixerrel pépesítjük. Majd lisztes, tejfölös habarással, hozzászoktatással behabarjuk. Utóízesítjük még sóval, borssal, és forralásig főzzük, majd lekapcsoljuk.

5. A sajtot  a szelet kenyérre reszeljük, és a sütő rácsán ráolvasztjuk, pirítjuk. Tálaláskor az előzőleg kivett pár szál hagymát visszahelyezzük a levesbe, majd a sajtos pirítóssal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

 

Megjegyzés:

Jó tanács!

A medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével és az őszi kikericcsel. Mielőtt leszedjük, dörzsöljük meg a levelét, és szagoljuk meg, illóolajának erős fokhagyma illata van.