Hozzávalók:
- zsír1 evőkanál
- házi füstölt szalonna40 dekagramm
- marianna vagy házi lebbencs tészta25 dekagramm
- burgonya1/2 kilogramm
- hagyma1,5 fejha nagy a hagyma elég 1 db
- paradicsompüré1/2 evőkanálvagy egy darab paradicsom
- paprika1 darab
- őrölt paprika2 kávéskanál
- babérlevél3 darab
- piros hagyományos fazék1 darabMajdnem elfelejtettem!
Elkészítés:
Apró kockára vágom a szalonnát, a hagymát. Négyfelé vágom a paprikát és paradicsomot – ha nem pürét használok -, mert könnyebb a végén kiszedni egészben.
Előveszek egy hagyományos piros fazekat ( persze mindegy ám, hogy milyen a fazék ), a szalonnát zsírban jól kisütöm, majd kiszedem, félreteszem.
A hagymát ebben a zsírban üvegesre pirítom, majd hozzáadom a paprikát, a paradicsomot, a babérlevelet és az őrölt paprikát.
Felöntöm vízzel, kicsit főzöm, hogy a leves ne vízszerű legyen, hanem a fenti alapanyagok besűrítsék. Ha van szalonna bürke beledobom.
Közben a burgonyát ( hagyományosan krumplit ) meghámozom, felaprítom lapos cikkekre és beledobom a levesbe.
Amíg fő kis olajon megpirítom a tésztát. Ha a hozzávalókban felsoroltakat használjátok bátran jó pirosra lehet sütni, mert ha megdagad a lében isteni finom, kicsit olaszos állagú lesz. ( Tudom ne keverjük ide az olaszokat, hisz fini magyar ételről van szó, de én nem eszem meg a főzelék állagú töttyedt kifőtt tésztát. )
Ha megfőtt a krumpli beleöntöm a tésztát és a pirított szalonnát kb egy percig főzöm és leveszem a tűzről, hagyom hogy a tészta tökéletes állagúra puhuljon.
Só használatát nem javaslom – csak kóstolás után – ha igazi házi füstölt szalonnát tesztek bele elég sós, viszont borsot pirosaranyat, vagy gulyáskrémet igen. Akár csípőset is!
Jó főzést és jó étvágyat kívánok!
Én addig szoktam kóstolgatni míg a bürke elfogy belőle!