Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Kávés-karamellás szelet, vagy ahogy én hívom: Áltiramisu szelet

Hozzávalók:

cukor
6 evőkanál
tojás
4 darab
liszt
4 evőkanál
holland kakaópor
a szóráshoz
vaj
25 dekagramm
porcukor
15 dekagramm
erős eszpresszókávé
2

Elkészítés:

  1. 2 ek. cukrot 1 kiskanál vízzel, rázogatva közepes tűzön közepes barnára karamellizálunk és fél deci forró vizet hozzáöntve feloldjuk, hogy sűrűn folyó legyen, majd kihűtjük.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a 4 ek. cukrot és újból kemény habbá verjük. Belekeverjük  a tojássárgájákat, a sűrűn folyó karamellt és a lisztet. ( raktam bele egy fél sütőport is)
  3. Sütőpapírral bélelt nagyméretű (nekem kb. 40x28x3 cm ) tepsibe simítjuk, hogy kb. fél centi vastag legyen a  tészta ( megvolt 0,5 centi). 180°C -fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük rácsra téve kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  4. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, és beleöntjük a  hideg eszpresszókávét.
  5. A tésztalap széleit éles késsel körben vékonyan levágjuk ( én nem tettem meg , is szerint aki akarja) és hosszában 3 egyforma széles csíkra daraboljuk. Két lapot megkenünk a kávés krémmel ( én véletlenül mind3  megkentem), egymásra tesszük, a harmadik tésztacsíkkal befedjük és hűtőben lehűtjük.
  6. Tálaláskor a tetejét megszórjuk jól kakaóporral és forró vízbe  mártott késsel téglalapokra vágjuk.

Tipp: A krémbe , hogy még aromásabb legyen keverhetünk 1 csapott kiskanál frissen finomra őrölt babkávét is. A tetejüket díszíthetjük még édesített tejszínhabrózsákkal.