Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók:

finomliszt
60 dekagramm
rum
fél deciliter
tej
3,5 deciliter
1 csipet
élesztő
3,5 dekagramm
margarin
5 dekagramm
porcukor
6 dekagramm
tojás sárgája
4 darab
étolaj
5 deciliter
a fánk kisütéséhez

Elkészítés:

  1. Az átszitált lisztet meglangyosítjuk. Keveset kiveszünk belőle és a hozzámorzsolt élesztővel, a porcukor felével, a langyos tej harmadával kovászt készítünk (meleg helyre tesszük). Ha a duplájára nő, akkor jó.
  2. A fennmaradt tejbe keverjük a maradék cukrot ,sót, tojás sárgákat.
  3. A lisztbe fészket készítünk, ebbe tesszük a kovászt, és a tejes keveréket. 6-8 percnyi dagasztás után olvasztott margarint keverünk a tésztába, végül a rumot.
  4. A kapott hólyagos tésztánkat meghintjük liszttel , letakarjuk és fél órán át langyos helyen kelesztjük.
  5. Ezután a tésztát átgyúrjuk (megszellőztetjük) majd vissza letakarjuk.
  6. Ha a tészta ismét a duplájára kelt, 3-4 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
  7. Bő olajban (ne legyen túl forró) fedő alatt, megfordítás után fedő nélkül sütjük.
  8. Kiszedés után porcukorral, lekvárra tálaljuk